Bu Blogda Ara

6 Ağustos 2014 Çarşamba

Vanilya Özütü

Yeni kitabımı aldığımdan beri bir vanilya özütü yapmayı planlamıştım. Aslında kolay bir işlem ama uygun malzemeleri bulup almam gerekti. Tatlılarda ben de normalde vanilin yazan toz paketleri kullanıyordum ancak Cafe Fernando'nun kitabını aldım ve dedim ki evet benim de bir vanilya özütüm olmalı.


Gerekenler:

-2 adet çubuk vanilya
-1 su bardağı votka
-ağzı kapalı cam kavanoz/şişe


Yapılışı:

Önce vanilya çubuklarını bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye böldüm ve kavanozumun içine sığması için de parçalara ayırdım. Üzerine 1 bardak votkayı döktüm ve kapağını kapatıp kuru ve serin bir yerde 2 ay sonra kullanmak üzere kenara kaldırdım.


Bu özüt kullanıldıkça üzerine takviye yapılarak çoğaltılabiliyor. İçinde tohum olmayan sade vanilya çubuklarıyla da bu özütü besleyebiliriz. Şişeye ekleyeceğim her 10 adet boş vanilya çubuğu için çubukları ekledikten 1 ay sonra 3 yemek kaşığı votka eklemem gerekecek.

2 Ağustos 2014 Cumartesi

Fırında Beşamel Soslu Sebze

Sebzelerle yapılabilecek başka bir çeşit yemek daha... Beşamel sos da bu yemekte harikalar yaratıyor. Kolay ve hızlı...


Malzemeler:

-2 büyük soğan
-1 diş sarımsak
-yarım bardak zeytinyağı
-4 tane orta boy domates
-3 büyük patlıcan
-2 adet kabak
-2 yemek kaşığı tereyağ
-3 yemek kaşığı un
-1 su bardağı süt
-1 su bardağı krema
-3 büyük yumurta
-2 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
-1 tatlı kaşığı muskat rendesi
-tuz
-karabiber


Yapılışı:

Patlıcanları alacalı soydum, kabakları da normal soyup halka halka doğradım. Bulduğum tarifte 3 tane dolmalık kırmızı biber de kullanıyordu ama evde kırmızı biber olmadığı için yeşilden denedim. Ancak pek iyi sonuç vermedi ve ince olduklarında dolayı fırında közlenirken kolayca yandı. Kırmızı biberle denemediğim için onu da tarife yazmadım.

Doğradığım sebzeleri büyük bir kaba koyup üzerlerine yarım su bardağı zeytinyağı döküp iyice yağa bulanmalarını sağladım. Hepsini aliminyum folyo sarılmış 2 tepsi üzerine yanyana dizip, fırının alltan ve üstten 3. sıralarına koydum. 230 derecede yaklaşık 20 dakika közledim ve 10. dakikada tepsilerin yerlerini değiştirdim.

O sırada soğanları doğradım, geniş bir tavaya zeytinyağını, soğanları ve tuzu koydum tavanın kapağını kapatıp ara sıra karıştırarak kısık ateşte 15 dakika pişirdim. Sonra da 1 diş sarımsağı doğrayıp ilave ettim ve kapağı kaldırıp soğanın saldığı suyu çekmesini sağladım. Domatesleri de soyup küçük küçük doğradım ve tavaya ilave ettim. Orta ateşte yoğun bir domatesli sos elde edene kadar pişirmeye devam ettim.

Bu sırada sebzelerimi fırından alıp bir havlu kağıt üzerinde dinlenmeye bıraktım. Sularını salsınlar diye...Ondan sonra da benim yemekteki favori kısmım olan beşamel sosu yapmaya giriştim. Bir tencerede tereyağını erittim unu azar azar ilave ederek ve karıştırarak 3 dakika kavurdum.Sonrasında da sütü ve kremayı da yavaş yavaş ekledim. Unun topaklanmaması için de sürekli karıştırmaya devam ettim. Kaynayıncaya kadar karıştırmamı sürdürdüm ve altını kısıp 2 dakika daha karıştırdım ve kapattım. Daha sonra 5 dakika kadar ılımasını bekleyip içine 1 tatlı kaşığı muskat rendesi, 3 yumurta, kaşarın 3te 2si, tuzu ve karabiberi ilave ettim.

Fırını 200 derecede çalıştırdım. Fırın kabımı yağlayıp patlıcanları en alta dizdim. Üzerine birer tutam tuz ve karabiber serpip domates sosunun tamamını bir kat olarak yaydım.


 Onun üzerine beşamel sosunun 3te 2sini yaydım ve onun üzerine de kabakları (varsa biberleri) dizdim. Kalan beşamel sosunu bu katın üzerine serdim ve geri kalan peyniri de üstüne serptim. Kabımı fırına atıp 35 dakika pişirdim.


Sebze miktarım biraz az geldi sanırım ama domates ve beşamel sos günü kurtardı. Daha bol sebze ve belki baharatla tekrar denemek üzere...