Bu Blogda Ara

30 Ocak 2014 Perşembe

Kurutulmuş Domatesli Salata

Kurutulmuş domatesleri çok severim. Hele salatasını daha çok. Okulda yediğim salatadan esinlenerek ve interneti de biraz karıştırarak bu salatayı yaptım. Kolay ve lezzetli.


Malzemeler:


-2 su bardağı kurutulmuş domates
- 2 diş sarımsak
-kekik, fesleğen, sumak
-Nar ekşisi
-1 çay  bardağı ceviz
-1çay bardağı küp küp doğranmış kaşar
-2 çorba kaşığı zeytinyağı


Hazırlanışı:

1 gün önceden domatesleri sıcak suda bekletmiştim. Bu sayede yumuşayıp yenecek kıvama geldiler. Sarımsakları küçük küçük doğrayıp cevizleri iri taneler kalacak şekilde dövdüm. Kaşarı da küp küp doğradım. Domateslerin suyunu süzüp nar ekşisi, baharatlar ve zeytinyağıyla iyice karıştırdım. En son da hazırladığım malzemeleri içine kattım ve homojen olacak şekilde servise hazır hale getirdim.



Limonlu Cheesecake

Limonlu tatlılar... Ve tabii cheesecake de yapmadan limonlu tatlıları denemeyi bırakamazdım. Normalde cheesecake bir pasta büyüklüğünde olur ve dilimlenerek yenir. Ama açıkçası koca bir dilim cheesecake bana yerken fazla geliyor. Bu yüzden küçük lokmalarla hemen bitebilecek cheesecakeler yapmak istedim ve tabii ki muffin kaplarım gene yardımıma koştu.
Yine Cafe Fernando'nun limonlu cheesecake tarifinden yararlandım ancak ben üstüne limon sosunun daha çok yakışacağını düşündüm. Tabanını de bisküvilerden değil de kendim hazırladım gerçekten de daha güzel oldu.

Malzemeler:

Hamur için:
-1 ve 2/3 su bardağı un
-1 yumurta ve 1 yumurtanın sarısı
-125 gr soğuk tereyağ
-1/3 su bardağı şeker
-bir tutam tuz

Harc için:
-400 gram labne peyniri
-yarım su bardağı krema
-yarım su bardağı şeker
-2 adet yumurta
-1 paket vanilya
-2 adet limonun kabuğu, rendelenmiş
-1 çorba kaşığı limon suyu

Limon Sosu için:
-1 çay bardağı toz şeker
-1 limon suyu
-1 limon kabuğu rendesi
-1 çorba kaşığı mısır nişastası
-1 çorba kaşığı tereyağ
-1 yumurta


Hazırlanışı:


Önce alt katmanını yani hamuru hazırlayarak başladım. Rondoya un şeker ve tuzu katıp karıştırdım. Üstüne küp şeklinde doğradığım tereyağ parçalarını da ekleyip yine rondoyu çalıştırarak irili ufaklı taneler haline gelince bıraktım. Yumurtaları da ekledikten sonra gene robotu çalıştırıp son kez hamur bıçağın etrafına toplanmaya başlayınca durdurdum. Muffin kalıplarını yerşeltirip tabanlarına az miktarda yerleştirdim. Düz olması için de bardak altıyla bastırdım. Soğuyup katılaşması için buzluğa 30 dakikalığına kaldırdım.


Harcın yapılışına geçmeden fırını 160 dereceye ayarladım. Mikserin kabına labne, krema ve şekeri koyup iyice çırptım. Aralarda yumurtaları, limon suyunu, limon kabuğunu ve vanilyayı ekleyip çırptım. Karışım biraz sulu oluyor o yüzden mumkün olduğunca labneyi süzerek koymak gerekiyor. Muffin tabanlarını buzluktan çıkarttım ve üzerine harcı paylaştırdım ve fırına attım. 25-30 dakika pişirdikten sonra oda sıcaklığında soğumaya bıraktım.
Son olarak üstüne süreceğim limon sosunu hazırlamaya geldi sıra. Bunun için 2 bardak suyu bir tencerede kaynatıp üstüne ikinci bir kap daha koyup benmari usulü pişirmeye giriştim. Önce limon suyunu, rendeleri ve şekeri karıştırdım. Küçük bir bardakta nişastayı ılık suda eritip onu da kaba döktüm. Karıştırmaya devam ederken yumurtayı da kırıp yoğun bir kıvam elde edip en son tereyağı da ekleyip limon sosunu bitirmiş oldum.
Cheesecake soğuk yenen bir tatlı olduğu için en az 8 saat buzdolabında bekletip öyle yemek gerekiyor. Önemli bir başka püf noktası da bütün malzemelerin oda sıcaklığında olması. Ve harcın çok sulu olmaması için peynirin mümkün olduğunca süzülmesi ve kremanın da az sulu olması.
Ayrıca muffin kaplarım da bana küçük geldi bu yüzden de tabanlar çok kalın oldu. Bir dahaki sefere daha ince tabanlı ve bol harclı yapmayı planladım. Sos miktarı harc miktarına göre biraz az kaldı. Belki limon suyu miktarı artırılabilir. Küçük ayrıntıları bir kenara bırakırsak soğuk servis edilen limonlu cheesecakelere doyum olmadı.

13 Ocak 2014 Pazartesi

Damla Çikolatalı Bisküvi

Aslında damla çikolatalı kurabiye yapmaya karar vermiştim. Ama yaptığım tarifi uygulayınca çok güzel bisküviler elde ettim. Hazır pakette satılan bisküviler yerine artık kendim de aynısını yapabilirim.



Malzemeler:


-yarım su bardağı tereyağ
-1 su bardağı kahverengi şeker
-2 yemek kaşığı toz şeker
-1 yumurta
-1 paket vanilya
-1+ 3/4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı toz espresso
1 su bardağı damla çikolata


Hazırlanışı:


Fırını önceden 150 dereceye ayarladım. Bütün malzemeleri oda sıcaklığına getirip öyle hazırlamaya başladım tabii ki. Tereyağını ve şekerleri çok kısa bir süre karıştırdım. Yumurta ve vanilyayı da ekleyip 30 saniye daha karıştırdım. Büyük bir kapta unu, kabartma tozunu karıştırıp bu kaba yağı da ekleyip hamur kıvamına getirene kadar karıştırdım. Espresso ve çikolataları da ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırdım. Biraz daha zorlaşınca elerimi de işin içine kattım ve öyle yoğurmak daha kolay oldu.


 Bu hamur normal kurabiye hamuru gibi değil de ele alınınca yapışan bir kıvamda oldu. Son aşamada da fırın tepsisine yağlı kağıdı serdim. Bisküvilerim eşit büyüklükte olsun diye de her birini dondurma kaşığı ile koydum tepsime. 20 dakika kadar pişirdim.


Şeker miktarı bana biraz fazla geldi. Bir de pişirme süresi... Dışı sert içi yumuşak daha dolgun kurabiyeler yapmayı planlamıştım ama tam süte batırıp yemelik bisküvilerim oldu. Eh bu da güzel... :)