Bu Blogda Ara

30 Ocak 2014 Perşembe

Limonlu Cheesecake

Limonlu tatlılar... Ve tabii cheesecake de yapmadan limonlu tatlıları denemeyi bırakamazdım. Normalde cheesecake bir pasta büyüklüğünde olur ve dilimlenerek yenir. Ama açıkçası koca bir dilim cheesecake bana yerken fazla geliyor. Bu yüzden küçük lokmalarla hemen bitebilecek cheesecakeler yapmak istedim ve tabii ki muffin kaplarım gene yardımıma koştu.
Yine Cafe Fernando'nun limonlu cheesecake tarifinden yararlandım ancak ben üstüne limon sosunun daha çok yakışacağını düşündüm. Tabanını de bisküvilerden değil de kendim hazırladım gerçekten de daha güzel oldu.

Malzemeler:

Hamur için:
-1 ve 2/3 su bardağı un
-1 yumurta ve 1 yumurtanın sarısı
-125 gr soğuk tereyağ
-1/3 su bardağı şeker
-bir tutam tuz

Harc için:
-400 gram labne peyniri
-yarım su bardağı krema
-yarım su bardağı şeker
-2 adet yumurta
-1 paket vanilya
-2 adet limonun kabuğu, rendelenmiş
-1 çorba kaşığı limon suyu

Limon Sosu için:
-1 çay bardağı toz şeker
-1 limon suyu
-1 limon kabuğu rendesi
-1 çorba kaşığı mısır nişastası
-1 çorba kaşığı tereyağ
-1 yumurta


Hazırlanışı:


Önce alt katmanını yani hamuru hazırlayarak başladım. Rondoya un şeker ve tuzu katıp karıştırdım. Üstüne küp şeklinde doğradığım tereyağ parçalarını da ekleyip yine rondoyu çalıştırarak irili ufaklı taneler haline gelince bıraktım. Yumurtaları da ekledikten sonra gene robotu çalıştırıp son kez hamur bıçağın etrafına toplanmaya başlayınca durdurdum. Muffin kalıplarını yerşeltirip tabanlarına az miktarda yerleştirdim. Düz olması için de bardak altıyla bastırdım. Soğuyup katılaşması için buzluğa 30 dakikalığına kaldırdım.


Harcın yapılışına geçmeden fırını 160 dereceye ayarladım. Mikserin kabına labne, krema ve şekeri koyup iyice çırptım. Aralarda yumurtaları, limon suyunu, limon kabuğunu ve vanilyayı ekleyip çırptım. Karışım biraz sulu oluyor o yüzden mumkün olduğunca labneyi süzerek koymak gerekiyor. Muffin tabanlarını buzluktan çıkarttım ve üzerine harcı paylaştırdım ve fırına attım. 25-30 dakika pişirdikten sonra oda sıcaklığında soğumaya bıraktım.
Son olarak üstüne süreceğim limon sosunu hazırlamaya geldi sıra. Bunun için 2 bardak suyu bir tencerede kaynatıp üstüne ikinci bir kap daha koyup benmari usulü pişirmeye giriştim. Önce limon suyunu, rendeleri ve şekeri karıştırdım. Küçük bir bardakta nişastayı ılık suda eritip onu da kaba döktüm. Karıştırmaya devam ederken yumurtayı da kırıp yoğun bir kıvam elde edip en son tereyağı da ekleyip limon sosunu bitirmiş oldum.
Cheesecake soğuk yenen bir tatlı olduğu için en az 8 saat buzdolabında bekletip öyle yemek gerekiyor. Önemli bir başka püf noktası da bütün malzemelerin oda sıcaklığında olması. Ve harcın çok sulu olmaması için peynirin mümkün olduğunca süzülmesi ve kremanın da az sulu olması.
Ayrıca muffin kaplarım da bana küçük geldi bu yüzden de tabanlar çok kalın oldu. Bir dahaki sefere daha ince tabanlı ve bol harclı yapmayı planladım. Sos miktarı harc miktarına göre biraz az kaldı. Belki limon suyu miktarı artırılabilir. Küçük ayrıntıları bir kenara bırakırsak soğuk servis edilen limonlu cheesecakelere doyum olmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder