Bu Blogda Ara

26 Şubat 2014 Çarşamba

Zerdeçallı İrmikli Kek

Yine Lübnan Mutfağı'ndan, bu sefer bir tatlı... Adı ilginç, içindekiler de değişik ve yumurta da yok bu kekin içinde. Biraz dağılıyor ama sanırım yumurta konarak da yapılabilir.


Malzemeler:


-300 gr irmik
-250 gr un
-300 gr toz şeker
-400 gr süt
-50 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
-100 gr sıvıyağ
-1 tatlı kaşığı toz anason
-1 tatlı kaşığı zerdeçal
-1 paket kabartma tozu
-25 gr çamfıstığı
-1 çorba kaşığı tahin



Hazırlanışı:


Unla, irmiği tereyağ ve sıvıyağ ile karıştırdım. Şekeri, baharatları, kabartma tozunu ilave edip sütü de koydum. Orta boy bir turta tepsisinin içini tahinle sıvadım sonra da içine kek hamurunu boşalttım. Üzerine çam fıstıklarını serpiştirdim. 


1 saat 15 dakika dinlenmeye bıraktım. Son 15 dakikaya girdiğimde de fırını 200 dereceye ayarladım. Sonra keki fırına verip 20 dakika pişirdim. 


Kitapta 250 derece 20 dakika yazıyordu derecesi çok yüksek geldi ve 200'e ayarladım. 20 dakika fırında tuttum ama daha az olabilirdi biraz fazla kızardı sanırım o yüzden fırına sürekli bakarak duruma göre ayarlamak gerekiyor. Sonuç olarak zerdeçallı irmikli kek, farklı baharatlarla tatlanan değişik bir denemeydi.



22 Şubat 2014 Cumartesi

Lahmacun

Lahmacunu yapmayı denemek benim için çok önemliydi. Arapça hamur anlamına geliyormuş "acîn" Lahm-ı acîn da etli hamur demek oluyor. "Dünden bugüne Lübnan mutfağı" kitabından aldığım bu bilgiler doğrultusunda da tarifi aynen uyguladım.

Malzemeler:


Hamur için:
-400 gr un
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-1 paket ekmek mayası
-yarım tatlı kaşığı tuz
-1 çorba kaşığı zeytinyağı

Harç için:
-200 gr kuzu kıyması
-250 gr domates
-1/4 soğan
-birkaç damla nar ekşisi
-tuz-biber

Hazırlanışı:


Mayayı 250 gr suda erittim. Unu, şekeri, yağı, tuzu, maya ve su karışımını miksere koydum ve çalıştırdım. Kitapta düşük hızda 15 dakika karıştırın yazıyordu ancak ben en yüksek hızda ve 30 dakika kadar karıştırdım çünkü katı bir hamuru makina karıştırmakta zorlandı. Hamur kabın kenarlarından kolayca ayrılmaya başlayınca oluyor demektir bu yüzden onu kontrol ettim. Fazla yapıştığını görünce birkaç kaşık daha koyarak kaptan ayrılmasını kolaylaştırdım. Hamuru robottan alıp üstüne biraz un serptikten sonra 6 eşit parçaya ayırdım bir tabağa koyup üstünü de örtüp en az 30 dakika kabarmaya bıraktım. 

Bu sırada harcı hazırlamaya başladım. Domatesle soğanı tuz-biberle robotta karıştırıp birkaç damla nar ekşisi ilave ettim ve bunları kıymayla yoğurdum. Bekleyen hamurların üstünü açtığımda beklediğimden daha kabarmış hamurlarla karşılaştım hatta o kadar kabarmışlardı ki tekrar tek bir hamur haline gelmişlerdi. Onları tekrar ayırdım, tezgahı bolca unladım ve oklavayla açmaya başladım. Kitaptaki tarifte 8cm çapında 6 daire yapın diyordu ancak öyle yapınca hamurlar çok kalın oldu. Ben de hamuru 12ye bölüp onlardan küçük yuvarlaklar açtım. Ama gene de alışık olduğumuz ince ve büyük lahmacunlardan olmadı.


Açtığım hamurları yağlı kağıt serdiğim tepsilere yerleştirdim ve fırını 200 dereceye ayarladım. 15 dakika daha hamurları dinlenmeye bıraktım. Sonrasında harcı hamurdan açtığım dairelere paylaştırdım elimle de iyice yaydım. Fırına verdim ve sık sık kontrol ederek pişirdim çünkü 200 derece çok yüksek olduğu için hemen yanabilirdi. 5-7 dakika arası bir zamanda pişti. 

Sonuç olarak ilk defa lahmacun pişirmeyi başardım ancak pek fazla istediğim gibi olmadı. Hamuru çok kalındı ve tuzsuzdu. Harc güzel olmuştu ama fazla sulandı gibi geldi belki domatesin mevsimi olmadığı içindir. Onun dışında alışınca kolaylıkla yapılabilecek bir tarif iyi ki denemişim.

3 Şubat 2014 Pazartesi

Çikolatalı Cupcake

Çikolatalı muffin yapmaktı esas amacım. Ancak hazır cupcakeler bu kadar moda olmuşken muffinimi üstüne krema sıkıp süsleyerek cupcake haline getireyim dedim. Fotoğrafarını çekmekten hala tadına bakamadım ama eminim güzeldir.


Malzemeler:


Muffin için:

-50 gr tereyağ
-50 gr ayçiçekyağı
-2 yumurta
-225 gr un
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-1/4 su bardağı süt
-100 gr şeker
-1 portakalın rendelenmış kabuğu
-2 çorba kaşığı kakao

Kreması için:

-200ml krema
-160gr çikolata
-2 çorba kaşığı labne peyniri
-3 çorba kaşığı pudra şekeri
Kremaya şekil vermek için bazı aparatlar

Hazırlanışı:

Her zamanki muffin tariflerinin aynısını uyguladım. Tabii ki tüm malzemeler oda sıcaklığında, un da elenmiş olmalı. Önce yumurtaları kırıp çırptım daha sonra şekeri, yağı, sütü ve portakal kabuğu rendelerini de katıp çırpmaya devam ettim. Diğer tarafta da un, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu bir kaba koydum. Son olarak da çırptıklarımı unun içine yedirerek muffin harcını hazırlamış oldum. Fırını önceden 180 dereceye ayarladım. Muffin kaplarıma azar azar harcı koyarak fırına attım. 20-25 dakikaya kürdan testiyle fırından çıkardım ve soğumaya bıraktım.

Üstünün kreması içinse bir kaba kremayı boşaltıp ocağa koydum. Kaynamadan ısıtarak karıştırdım ve altını kapattıktan sonra 2 paket çikolatayı içine kırdım. Kremanın sıcaklığıyla çikolatalrı erittim ve kremayı katılaşması için en az 4-5 saatliğine buzdolabına kaldırdım. Sonrasındaysa kremayı, labne peynirini ve şekeri miksere koyup çırptım. Süslemek için de krema biraz soğuk olsa iyi olur yoksa eriyip şekil almadan bozulabiliyor.

Ben 12 muffin elde ettim ama krema bunlara biraz fazla geldi. Daha bol konularak eşitlenebilir krema miktarı. Ayrıca muffin harcını kaplara mümkün olduğunca az koymak gerekiyor ki üstü çok şişmesin ve kremayı sıkacak yer kalsın.