Bu Blogda Ara

22 Şubat 2014 Cumartesi

Lahmacun

Lahmacunu yapmayı denemek benim için çok önemliydi. Arapça hamur anlamına geliyormuş "acîn" Lahm-ı acîn da etli hamur demek oluyor. "Dünden bugüne Lübnan mutfağı" kitabından aldığım bu bilgiler doğrultusunda da tarifi aynen uyguladım.

Malzemeler:


Hamur için:
-400 gr un
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-1 paket ekmek mayası
-yarım tatlı kaşığı tuz
-1 çorba kaşığı zeytinyağı

Harç için:
-200 gr kuzu kıyması
-250 gr domates
-1/4 soğan
-birkaç damla nar ekşisi
-tuz-biber

Hazırlanışı:


Mayayı 250 gr suda erittim. Unu, şekeri, yağı, tuzu, maya ve su karışımını miksere koydum ve çalıştırdım. Kitapta düşük hızda 15 dakika karıştırın yazıyordu ancak ben en yüksek hızda ve 30 dakika kadar karıştırdım çünkü katı bir hamuru makina karıştırmakta zorlandı. Hamur kabın kenarlarından kolayca ayrılmaya başlayınca oluyor demektir bu yüzden onu kontrol ettim. Fazla yapıştığını görünce birkaç kaşık daha koyarak kaptan ayrılmasını kolaylaştırdım. Hamuru robottan alıp üstüne biraz un serptikten sonra 6 eşit parçaya ayırdım bir tabağa koyup üstünü de örtüp en az 30 dakika kabarmaya bıraktım. 

Bu sırada harcı hazırlamaya başladım. Domatesle soğanı tuz-biberle robotta karıştırıp birkaç damla nar ekşisi ilave ettim ve bunları kıymayla yoğurdum. Bekleyen hamurların üstünü açtığımda beklediğimden daha kabarmış hamurlarla karşılaştım hatta o kadar kabarmışlardı ki tekrar tek bir hamur haline gelmişlerdi. Onları tekrar ayırdım, tezgahı bolca unladım ve oklavayla açmaya başladım. Kitaptaki tarifte 8cm çapında 6 daire yapın diyordu ancak öyle yapınca hamurlar çok kalın oldu. Ben de hamuru 12ye bölüp onlardan küçük yuvarlaklar açtım. Ama gene de alışık olduğumuz ince ve büyük lahmacunlardan olmadı.


Açtığım hamurları yağlı kağıt serdiğim tepsilere yerleştirdim ve fırını 200 dereceye ayarladım. 15 dakika daha hamurları dinlenmeye bıraktım. Sonrasında harcı hamurdan açtığım dairelere paylaştırdım elimle de iyice yaydım. Fırına verdim ve sık sık kontrol ederek pişirdim çünkü 200 derece çok yüksek olduğu için hemen yanabilirdi. 5-7 dakika arası bir zamanda pişti. 

Sonuç olarak ilk defa lahmacun pişirmeyi başardım ancak pek fazla istediğim gibi olmadı. Hamuru çok kalındı ve tuzsuzdu. Harc güzel olmuştu ama fazla sulandı gibi geldi belki domatesin mevsimi olmadığı içindir. Onun dışında alışınca kolaylıkla yapılabilecek bir tarif iyi ki denemişim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder