Bu Blogda Ara

30 Temmuz 2014 Çarşamba

Fındıklı Reçelli Kurabiye

Yeni aldığım kitabım Cafe Fernando'dan alır almaz bir tarif yapmaya karar verdim. İlk bölümü kurabiyelerle başladığından ben de bir kurabiye tarifi denedim. Tariflerin çoğunda vanilya özütü kullanılmış. Bu özüt paket içinde satılan toz vanilya yerine yapılan bir sıvı. Onun yapılışı da kitapta anlatılmış ben de yapıp en kısa zamanda tatlılarıma koymaya başlayacağım. Sonuç olarak ben de içinde vanilya olmayan bir kurabiye denemek için kolları sıvadım.


Malzemeler:

-150 gr yumuşamış tereyağ
-80 gr pudra şekeri
-210 gr un
-1/4 tatlı kaşığı tuz
-1 tane büyük yumurta beyazı
-1 su bardağı granül fındık
-1/3 su(110 gr) bardağı reçel

Ben granül fındık bulamadığım için fındıkları kendim havanda dövdüm. Ama bazı parçalar toz oldu bazılarıysa kocaman kocaman kaldılar. O yüzden bence en iyisi pakette granül fındık bulmak.

Yapılışı:

Tereyağ ve pudra şekerini mikserde önce düşük hızda daha sonra da yüksek hızda yaklaşık 3 dakika çırptım. İkisi karıştıktan sonra unu ve tuzu da ekleyip yavaş hızda hamur haline gelene kadar çırptım. Bu hamur ele alınıp sıkınca kolayca bir araya gelen bir halde olmalı. Kabın içinde hamuru bastırıp sıkıştırıp bir araya getirdim ve bir kenara koydum.
Başka bir kapta yumurta beyazını köpürene kadar çırptım, daha başka bir kaba da fındık parçalarını serdim.
Buzluğa girecek büyüklükte bir tepsiye yağlı kağıt serdim. Hamurdan 2 tatlı kaşığı kadar yada 15 gr civarında parçalar kopardım, yuvarladım, önce yumurta kasesinde sonra da fındık tabağında ordan oraya savurdum. Parçalar fındığa bulanmış hale gelince aralarında 1 parmak mesafe bırakarak tepsime yerleştirdim.
Sıra reçel koymak için açacağım oyuklara geldi. Bunu da parmağımı dik şekilde hamura basarak gerçekleştirdim ama sandığım kadar kolay olmadı. Etrafı biraz çatladı ve dağıldı, toparlamak için bayağ uğraştım.
Tepsiyi buzluğa 20 dakikalığına yerleştirdim ve o sırada fırını 180 dereceye açtım. Fırın tepsilerine de yağlı kağıdımı serdim ve süre sonunda aralarında 3er santim bırakarak içi oyuk hamur parçalarımı dizdim. 10 dakika boyunca fırında tuttum bu süre sonunda tepsiyi bir daha çıkartıp oyukları daha da derinleştirdim ve 14 dakika daha fındıklar altın sarısı olana kadar pişirdim.
Açılan oyuklara reçel dökmek üzere kurabiyeleri soğumaya aldım. Bizim evde harika bir kayısı marmeladı vardı en çok onu kullandım. Başka pek çok çeşit reçel hayalgücüne göre bu kurabiyelerin içine akıtılabilir. Kitapta çikolatalı fındık kreması da kullanmış Cenk Sönmezsoy. Her türlü lezzetli...
Biraz zahmetli olan reçellive fındıklı kurabiyeleri kahveyle sütle yemek bir harika. Ben tereyağı biraz yanlış kullandığım için sanırım hamurun kıvamı anında dağılır bir hal aldı ancak ona rağmen toparladım. Fındık parçaları da pek homojen değildi ama piştikten sonra hemen ağızda dağıldı.

13 Temmuz 2014 Pazar

Kabaklı Havuçlu Börek

Evde dolabı açınca çekmecede kalan sebzeler: havuç ve kabak. Bu demektir ki havuç ve kabaklı birşey yapacağım ama ne? İnternete yazdığımda hemen Arda'nın mutfağı'nda bir tarif buldum ve yaptım.



 Malzemeler:

-3 adet yufka
-1/2 lt. süt
-100 gr. tereyağı
-3 yumurta
-4 kabak
-2 havuç
-250 gr. beyaz peynir
-1/2 demet dereotu
-pulbiber
-Tuz-karabiber



Yapılışı: 


Öncelikle ocağı yakıp tereyağını erimesi için kendi haline bıraktım. Sonra da kabakları ve havuçları soyup rendeledim. Kabaklar çok suyunu bırakmasınlar diye avcumun içinde sıkıp bir parça kağıt havlunun üzerine koydum. Bu sırada dereotunu ince ince kıydım ve beyaz peyniri rendeledim.  Büyük bir kaseye yumurtaları kırıp çırptım üzerine erimiş tereyağını ve sütü ekleyip karıştırdım baharatları da içine attım. 


Yufkaları elimde didikleyerek sıvı karışımın içine attım diğer yanda da rendelenmiş ve kıyılmış malzemeleri birbirine karıştırdım. En sonunda iki harcı birbirine karıştırdım, karıştırmak için kullanılacak kabın yeterince büyük olması gerekiyor yoksa birbirine harmanlamak çok zorlaşıyor. 


Fırını 180 dereceye ayarladım ve fırın kabımı biraz yağladım. En sonunda harcımı kaba boşalttım üstünü düzelttim biraz da pul biber serptim ve yaklaşık 45 dakika pişirdim.

Hazırlaması çok kolay, belki biraz daha baharat konabilir. Ben 2 kabak ve 2 havuçla yapmak zorunda kaldığım için yufkası daha bol oldu. Ancak hızlı ve gerçekten kolay bir şekilde doyurucu bir yemek yapmak isteseydim ne yapardım? Evet tam olarak bu kabaklı ve havuçlu böreği fırına verir ve afiyetle yerdim. 







9 Temmuz 2014 Çarşamba

Yaz geldi ve Fırın Köfte

Şubattan Temmuza geldik ve obur bir öğrenci olarak bir dönemi daha atlattım :) Tatile girdim ama giriş o giriş hemen staja başladım ve yemek yapmaya da pek vakit bulamadım maalesef. Ancak geçen hafta annemin tatile çıkışıyla (sanırım biraz zorunluluktan) mutfağa giriverdim.





Hemen yemek kitabımdan doyurucu bir yemek olan fırın köfteyi seçtim. Daha kolay yapılan bir yemek sanmıştım fakat yanılmışım her malzemeye ayrı muamele gösterdim ama sonuç güzeldi ve değdi.


Malzemeler:


Köfte için:

-900 gr kuzu kıyması
-1 demete yakın maydanoz
-2 adet küçük kuru soğan
-tuz-karabiber


Sos için:

-3 adet kuru soğan
-1 adet kırmızı biber
-200 gr domates püresi
-1 çorba kaşığı nar ekşisi
-1 çorba kaşığı zeytinyağı
-tuz-karabiber


Tepsiye döşemek için:

-3 adet iri patates
-3 adet iri olgun domates
-sıvıyağ


Yapılışı:
Köfte için önce maydanoz ve soğanları rondodan geçirdim. Kıymaya tuzunu ve biberini ekleyip, soğan ve maydanozla iyice yoğurup dolaba kaldırdım. Sosu için de kırmızı biberleri ve soğanları ince ince doğradım. Tavada bu ikisini, soğanlar saydamlaşana kadar kısık ateşte zeytinyağında çevirdim. Ardından domates püresini, nar ekşisini ve bir bardak da suyu ilave edip tuzunu biberini de koydum. Bir süre kaynatıp yoğun bir kıvam alınca ateşten aldım.


Tepsinin altına dizeceğim patatesler için de bir soyma ve 5mm kalınlığında doğrama işlemi gerçekleştirdim. Bu patatesleri 2 dakika kadar kızgın yağda kızartıp havlu kağıt üstünde yağını süzdürdüm. Domatesleri de aynı şekilde doğradım ve fırnımı 210 dereceye ayarladım.


Sonraki aşamada köfte harcını devreye soktum ve tepsiye sığacak şekilde yuvarlak ve yassı köfteler yaptım. Tabii tepsiyi biraz yağladım önce. Bu şekilde üzerine hiçbir şey koymadan 5 dakika fırınladım. Tepsiyi süre sonunda fırından alıp üzerine bir kat patates, bir kat domates ve bir kat da sos koyup fırına geri yolladım. 15 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak sıcak pideyle servis ettim.


Pişirmesi uzun ve meşakkatli olsa da sonuç oldukça ağızlara layık. Köfte özellile kıymanın yağlı olmasından, içinde ekmek, yumurta vs. bulunmamasından dolayı yoğun bir tadı ve kıvamı var ve ben beğendim. Üstteki sos da bence yemeğe en çok lezzet katan değerdi hatta onu daha bol yapmak daha iyi olabilir sanırım.