Bu Blogda Ara

9 Temmuz 2014 Çarşamba

Yaz geldi ve Fırın Köfte

Şubattan Temmuza geldik ve obur bir öğrenci olarak bir dönemi daha atlattım :) Tatile girdim ama giriş o giriş hemen staja başladım ve yemek yapmaya da pek vakit bulamadım maalesef. Ancak geçen hafta annemin tatile çıkışıyla (sanırım biraz zorunluluktan) mutfağa giriverdim.





Hemen yemek kitabımdan doyurucu bir yemek olan fırın köfteyi seçtim. Daha kolay yapılan bir yemek sanmıştım fakat yanılmışım her malzemeye ayrı muamele gösterdim ama sonuç güzeldi ve değdi.


Malzemeler:


Köfte için:

-900 gr kuzu kıyması
-1 demete yakın maydanoz
-2 adet küçük kuru soğan
-tuz-karabiber


Sos için:

-3 adet kuru soğan
-1 adet kırmızı biber
-200 gr domates püresi
-1 çorba kaşığı nar ekşisi
-1 çorba kaşığı zeytinyağı
-tuz-karabiber


Tepsiye döşemek için:

-3 adet iri patates
-3 adet iri olgun domates
-sıvıyağ


Yapılışı:
Köfte için önce maydanoz ve soğanları rondodan geçirdim. Kıymaya tuzunu ve biberini ekleyip, soğan ve maydanozla iyice yoğurup dolaba kaldırdım. Sosu için de kırmızı biberleri ve soğanları ince ince doğradım. Tavada bu ikisini, soğanlar saydamlaşana kadar kısık ateşte zeytinyağında çevirdim. Ardından domates püresini, nar ekşisini ve bir bardak da suyu ilave edip tuzunu biberini de koydum. Bir süre kaynatıp yoğun bir kıvam alınca ateşten aldım.


Tepsinin altına dizeceğim patatesler için de bir soyma ve 5mm kalınlığında doğrama işlemi gerçekleştirdim. Bu patatesleri 2 dakika kadar kızgın yağda kızartıp havlu kağıt üstünde yağını süzdürdüm. Domatesleri de aynı şekilde doğradım ve fırnımı 210 dereceye ayarladım.


Sonraki aşamada köfte harcını devreye soktum ve tepsiye sığacak şekilde yuvarlak ve yassı köfteler yaptım. Tabii tepsiyi biraz yağladım önce. Bu şekilde üzerine hiçbir şey koymadan 5 dakika fırınladım. Tepsiyi süre sonunda fırından alıp üzerine bir kat patates, bir kat domates ve bir kat da sos koyup fırına geri yolladım. 15 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak sıcak pideyle servis ettim.


Pişirmesi uzun ve meşakkatli olsa da sonuç oldukça ağızlara layık. Köfte özellile kıymanın yağlı olmasından, içinde ekmek, yumurta vs. bulunmamasından dolayı yoğun bir tadı ve kıvamı var ve ben beğendim. Üstteki sos da bence yemeğe en çok lezzet katan değerdi hatta onu daha bol yapmak daha iyi olabilir sanırım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder